Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας, παγκοσμίως. Πρόκειται για βίαια περιστατικά που αφορούν σε πρώην και νυν συζύγους, πρώην και νυν συντρόφους, γονείς, παιδιά, συγγενείς έως 4ου βαθμού με την προϋπόθεση όμως ότι συγκατοικούν. Περιλαμβάνει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο παραβιαστικών συμπεριφορών που ασκεί ο δράστης, με στόχο να διατηρήσει την εξουσία και τον (κοινωνικό) έλεγχο πάνω στο θύμα του, είτε είναι γυναίκα ή παιδί.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα. Δεν χρειάζεται η προσκόμιση παράβολου, ούτε προϋποθέτει άλλη οικονομική επιβάρυνση και πρόκειται για αδικήματα που αφορούν:

α) σωματική βία,

β) ψυχολογική βία, όπως απειλή, παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking), δηλαδή πρόκληση τρόμου ή ανησυχίας χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθηση,

γ) σεξουαλική βία, όπως προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας με λόγο ή έργο, βιασμός.

Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες ενημερώνουν τις δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, στις αρμοδιότητές τους είναι η παροχή κατευθύνσεων και πληροφοριών στα θύματα για τις δομές στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης. 

Αν είσαι εσύ θύμα βίας

1. Καλέστε το 100.

2. Εναλλακτικά, αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με: ακριβή διεύθυνση, ονοματεπώνυμο, είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»).

3. Εάν πάλι δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιο οικείο πρόσωπο ή το γιατρό σας).

4. Πείτε στο γιατρό σας όλη την αλήθεια και ζητήστε ιατρική περίθαλψη.

5. Απευθυνθείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

6. Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς ή μέσω e-mail με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια (στοιχεία επικοινωνίας)

7. Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Αν θέλεις να καταγγείλεις περιστατικό βίας

1. Σε άμεση ανάγκη, καλέστε εσείς το 100.

2. Ενημερώστε το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

3. Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας (στοιχεία επικοινωνίας). 

4. Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

5. Κατεβάστε και εγκαταστ΄ήστε τον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία», μια ψηφιακή εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί στη βάση διεθνών προτύπων σε περισσότερες από 12 γλώσσες με σκοπό την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας από μη ειδικευόμενους επαγγελματίες και από το ευρύ κοινό (https://isotita.gr/gbv-guidelines/). 

Περισσότερες πληροφορίες: isotita.gr, womensos.grastynomla.gr