Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος (ENV), αρμόδιο για την περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξε στο προτεινόμενο πλαίσιο κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απόβλητα Συσκευασίας. Στο όργανο αυτό, συμμετέχει και η ΄χώρα μας εκπροσωπούμενη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση της αναθεωρημένης πρότασης θα συμβάλλει, περαιτέρω, στην αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των συσκευασιών και τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Επί του κανονισμού τα νησιά κάτω από  2.000 κατοίκους έχουν τη δυνατότητα εξαίρεσης από τους στόχους επαναχρησιμοποίησης για τις φιάλες αλκοολούχων ή μη ποτών, την εξαίρεση του χάρτου από τις σχετικές με την επαναχρησιμοποίηση διατάξεις, δεδομένου του πολύ υψηλού ποσοστού χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης που επιτυγχάνεται στο χαρτί και το χαρτόνι, αλλά και την εισαγωγή της πρόβλεψης για έγκαιρη επαναξιολόγηση των στόχων που έχουν τεθεί για το 2040.

Αναφορικά με την Πρόταση Κανονισμού, σχετικά με το πλαίσιο παρακολούθησης για Ανθεκτικά Ευρωπαϊκά Δάση  εισάγονται εναρμονισμένοι δείκτες που θα παρέχουν μια πληρέστερη εικόνα των δασών της Ε.Ε και. θα βοηθήσουν, τόσο στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών καθαυτών όσο και στη διευκόλυνση της εφαρμογής πολιτικών σε άλλους τομείς όπως το κλίμα, η ενέργεια κ.λπ.

Επίσης, ο κος Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, ο οποίος εκπροσώπησε τον κο Υπουργό στο συμβούλιο ζήτησε να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δασικών οικοσυστημάτων κάθε χώρας και να χρησιμοποιηθούν κυρίως δείκτες που συνδέονται με την παρακολούθηση των δασών και όχι με τα προϊόντα που εξάγονται από το δάσος. Τέλος, επισήμανε την υποστήριξη της Ελλάδας στην Πρόταση, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης της βιομηχανικής ρύπανσης του εδάφους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση:

https://www.consilium.europa.eu/el/council-eu/configurations/env/